Mooi kunstwerk op speelplaats Herderplein Utrecht

Witte steenslag maakt kunstwerk van Jan Boon op vernieuwd Herderplein in Utrecht af!

Het vernieuwde Herderplein in Utrecht met het gereconstrueerde asfaltkunstwerk van Jan Boon is in 2022 geopend. Bouwstoffen Unie leverde de witte steenslag.

Historie:

Het plein met het kunstwerk dateert uit 1955. Jan Boon, die destijds in Utrecht woonde, ontwierp toen een zwart-wit tekening voor het pleinoppervlak. Iemand met een scherp oog voor detail kan onder meer een pauw en een hagedis ontdekken. Het plein was na bijna 70 jaar behoorlijk in verval geraakt. De Gemeente Utrecht heeft het nieuw leven ingeblazen door het volledig te reconstrueren. Hier ging het nodige onderzoekswerk met kunst- en erfgoedexperts aan vooraf.

Bewerking:

Er is een volledig nieuwe asfaltlaag aangebracht, waarna met behulp van GPS-apparatuur ruim 900 punten op het plein zijn aangebracht. Vervolgens is een lijn getrokken tussen deze punten, waardoor de buitenlijn van de tekeningen zichtbaar werd. Vervolgens is de tekening “ingekleurd”. Daarvoor moeten eerst de lijnen worden afgeplakt. Vervolgens werd witte epoxy binnen het afplaktape aangebracht en daar werd onze witte steenslag over uitgestrooid. Zodra de epoxy droog was, werd het losliggende steenslag weggeblazen. Hierdoor is een mooie scheiding tussen het zwart van het asfalt en het wit van de steenslag ontstaan.

Dit is één van de voorbeelden wat er mogelijk is met onze kleurmineralen. Bekijk de productpagina voor meer informatie.

Gepost door:
Edith Stegeman
Bericht delen: